ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ TSOUNAMI ΣΕ..

Δευτερόλεπτα
ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΑ ΑΧΑΡΙΣΤΟ." Τσούχτρα"

Ζωντανή μουσική 24 ώρες.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη του Δημάρχου Γιάννη Αλεξανδρή στην "Ανατολικώς του Θερμαικού"

Κύριε Δήμαρχε αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις:
1.Πότε θα τελειώσει η απογραφή των οικονομικών ώστε να έχετε πλήρη εικόνα της κατάστασης στο νέο Δήμο;
Ήδη η εικόνα που έχουμε για την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας είναι σχηματισμένη σε μεγάλο βαθμό και δυστυχώς δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας εργάζεται πυρετωδώς για να συγκεντρώσει και επεξεργαστεί όλα τα οικονομικά στοιχεία ώστε να μπορούμε να γνωρίσουμε με ακρίβεια την οικονομική κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου.

2.Σε ποια διαμερίσματα συναντάτε εν αρχή τα μεγαλύτερα προβλήματα;
Προβλήματα, όπως εύκολα καταλαβαίνετε, υπάρχουν σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Οι δημότες μας αντιλαμβάνονται ως μεγαλύτερα αυτά τα οποία τους αφορούν άμεσα και επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Για μας, αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι να τα αντιμετωπίσουμε όλα, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Εάν έπρεπε να απομονώσω κάποια από αυτά, θα έλεγα ότι το οδικό και αποχετευτικό δίκτυο της Επανομής αποτελούν σήμερα τα πιο επιτακτικά, σε επίπεδο έργων.
Εδώ είναι καλό να γνωρίζουν οι δημότες ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν όταν υπάρχει οικονομική επάρκεια. Όταν όμως οι αναμενόμενοι πόροι από την Κεντρική Εξουσία θα είναι μειωμένοι λόγω της οικονομικής κρίσης και οι απαιτήσεις είναι περισσότερες λόγω συνενώσεων των δήμων, καταλαβαίνετε ότι με αυτή την ανισομέρεια δύσκολα θα προχωρήσουμε.

3.Τι συμβαίνει με το θέμα της αποχέτευσης στην Επανομή;
Το έργο αυτό χωρίζεται σε δυο φάσεις. Με άμεσες και συντονισμένες ενέργειες κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε στις ασφυκτικές προθεσμίες (μέσα σε 15 ημέρες. Λήψη της μελέτης από ΤΥΔΚ, έλεγχος, υπογραφή από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Θερμαϊκού, πέρασε από έλεγχο της ΔΕΣΕ , Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού, συμβούλιο της ΔΕΥΑ Επανομής, αποστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκήρυξη δημοπράτησης, έλεγχος για λήψη παράτασης του έργου γιατί είχε λήξει η προηγούμενη παράταση 31/12/2010, και όλα αυτά μέσα σε 15 ημέρες γιατί ήταν ασφυκτική η ημερομηνία που μας έδωσαν από Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών από τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα ) και να φτάσουμε στο σημείο να είναι έτοιμη για δημοπράτηση η δεύτερη φάση του, αυτή του εξωτερικού δικτύου. Η δημοπράτηση θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου κι αν δεν προκύψουν απρόβλεπτα εμπόδια ο εργολάβος θα έχει εγκατασταθεί μέσα στην άνοιξη. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια τεράστια επιτυχία η οποία, για να επιτευχθεί απαιτήθηκε η επίσκεψή μας στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και η άμεση ανταπόκριση της τεχνικής μας υπηρεσίας .Η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της, αλλά αυτή τη στιγμή καθυστερεί για οικονομικούς λόγους, εξαιτίας παλαιότερων οφειλών προς τον εργολάβο του έργου. Το βασικό πρόβλημα του αποχετευτικού έργου της Επανομής είναι το οικονομικό. Αρκεί να σας πω ότι απαιτείται άμεσα ποσό της τάξης των 5.000.000 ευρώ και εξετάζουμε ρεαλιστικά όλες τις πιθανές λύσεις.

4.Τι γίνεται με το θέμα των νεκροταφείων στο Διαμέρισμα του Θερμαϊκού;
Είναι γνωστό σε όλους ότι στα κοιμητήρια της Περαίας επικρατεί σήμερα το αδιαχώρητο. Ήδη δρομολογήσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκταφιασμών και ξεκίνησε η αποστολή σχετικών σημειωμάτων. Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που μου δίνετε με την ερώτησή σας, θα ήθελα να παρακαλέσω τους οικείους των ενταφιασμένων που έχουν συμπληρώσει το χρονικό όριο της πενταετίας, να φροντίσουν για την εκταφή των συγγενών τους. Ταυτόχρονα, προχωράνε οι μελέτες για τα νέα κοιμητήρια της Περαίας ώστε να δώσουμε μια οριστική και πολιτισμένη λύση στο λεπτό και ευαίσθητο αυτό ζήτημα.
5.Για το φετινό καλοκαίρι θα υπάρχει επάρκεια νερού στον Θερμαϊκό;
Εργαζόμαστε συστηματικά στην κατεύθυνση της επάρκειας σε πόσιμο νερό. Τα παλαιότερα προβλήματα με το κλείσιμο γεωτρήσεων είναι γνωστά και αποτέλεσαν την απαρχή μιας σειράς προβλημάτων. Θα είχαμε επιλύσει ήδη το πρόβλημα εάν δεν είχαν σταματήσει οι χρηματοδοτήσεις από το «Θησέα», καθώς είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα δυο νέες γεωτρήσεις. Στο αμέσως προσεχές διάστημα οι γεωτρήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Εκτιμούμε ότι με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με τη συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, δεν θα έχουμε σοβαρά προβλήματα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Θα πρέπει να τονίσω όμως ότι στην προσπάθειά μας αυτή πρέπει να βοηθήσουν και οι δημότες μας, κάνοντας λογική χρήση του νερού και αποφεύγοντας την σπατάλη του.
6.Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας εν όψει καλοκαιριού για την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή μας;
Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας αποτελεί έναν από τους πυλώνες πάνω στους οποίους σχεδιάζουμε τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατεύθυνση αυτή και δημιουργήσαμε ειδική Αντιδημαρχία με τις ανάλογες αρμοδιότητες. Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνουμε τις αναγκαίες διαδικασίες για τη λειτουργία της Τουριστικής εταιρείας Θερμαϊκού, μέσα από την οποία θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια σειρά ενεργειών. Για άλλη μια χρονιά υποβάλλαμε ολοκληρωμένους φακέλους και θα αποκτήσουν οι ακτές μας γαλάζιες σημαίες. Μάλιστα, για πρώτη φορά, εντάξαμε στο πρόγραμμα και την παραλία του Αγγελοχωρίου, όπου θα δημιουργηθούν οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις για να έχουμε γαλάζια σημαία τον νέο χρόνο. Πρέπει να προηγείσαι 1 χρόνο σε εγκαταστάσεις για να πάρεις γαλάζια σημαία τον επόμενο, και δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα, προετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών για την προβολή του Δήμου μας, η σταδιακή υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές μας δυνατότητες.
7.Είναι στις σκέψεις σας η επιβολή νέων δημοτικών φόρων στους δημότες;
Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για νέους φόρους. Το μόνο που πρέπει να δούμε είναι η αναπροσαρμογή των Δημοτικών τελών και των Δημοτικών φόρων. Αυτή τη στιγμή, όπως σας είπα προηγουμένως, ολοκληρώνουμε την οικονομική απογραφή. Πρέπει να δούμε με απόλυτη ακρίβεια τη σχέση εσόδων – εξόδων στα ανταποδοτικά τέλη, τόσο συνολικά όσο και κατά δημοτική ενότητα. Το κόστος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σύμφωνα με τον νόμο 1080/1980 τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, πρέπει να καλύπτουν υποχρεωτικά τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών, αλλά να μην υπερβαίνουν το ύψος των δαπανών αυτών. Επομένως, θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή, καθώς σύντομα θα είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε τις τιμές που θα ισχύσουν για φέτος.
8.Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης στους 2 πρώτους μήνες της λειτουργίας του νέου Δήμου;
Όπως θα γνωρίζετε ήδη από την τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έκρυψα τη δυσαρέσκειά μου για την ενέργεια της μείζονος αντιπολίτευσης να προσφύγει στα δικαστήρια, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Επρόκειτο για μια ακατανόητη ενέργεια η οποία δεν συμβάλλει στη διατήρηση του καλού κλίματος που επιβάλλεται να επικρατήσει στις δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε όλοι μας να εργαστούμε. Για το καλό του τόπου μας, εύχομαι και ελπίζω να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ώστε να επιλύουμε με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα των δημοτών μας.

Επίλογος
Κύριε Τσιαουσίδη, πριν κλείσουμε τη συνέντευξή μας θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που δεν είναι άλλο από αυτό της απογραφής του πληθυσμού που θα διενεργήσει η ελληνική στατιστική υπηρεσία, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Θα ήθελα να κάνω έκκληση στους δημότες μας ότι έχει τεράστια σημασία να απογραφούμε στον τόπο μας όλοι όσοι διαμένουμε εδώ. Όσοι περισσότεροι απογραφούμε τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιχορήγησή μας από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Όπως εύκολα λοιπόν συμπεραίνει ο καθένας μας, περισσότερα χρήματα στο Δήμο σημαίνει και καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες προς τους δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου