ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ TSOUNAMI ΣΕ..

Δευτερόλεπτα
ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΑ ΑΧΑΡΙΣΤΟ." Τσούχτρα"

Ζωντανή μουσική 24 ώρες.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τεχνικό πρόγραμμα με . . . Καλλικρατική τεχνική.

Αρθρο του Προέδρου Δ.Σ.Θερμαικού κου Στεφανίδη Κυριάκου:
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29-3-2011 ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θερμαϊκού. Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα που δεν ικανοποίησε την αντιπολίτευση, αλλά ούτε και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Συμπολίτευσης. Δεν ικανοποίησε ούτε καν τον ίδιο τον αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων κο Βογιατζή Ι., παρ’ όλη την τεράστια προσπάθεια που έκανε ο ίδιος και οι Υπάλληλοί του για να το ολοκληρώσουν.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας έχει μεταβατικό χαρακτήρα, για πολλούς λόγους:
Α) Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι η συνένωση των 3 δήμων στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πρέπει να συνενωθούν δήμοι οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετικά και ανομοιογενή χαρακτηριστικά, όπως διαφορετική νοοτροπία των δημοτών, διαφορετική στυλ διοίκησης, διαφορετικές υποδομές, διαφορετικό αναπτυξιακό προσανατολισμό, κλπ. Τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν το σύνολο των Καλλικρατικών Δήμων, ενώ λιγότερα προβλήματα φαίνεται να έχουν οι μεγάλες πόλεις του Νομού μας όπως η Θεσσαλονίκη και η Καλαμαριά. Εν τω μεταξύ από τον Καλλικράτη υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες, χωρίς την ανάλογη υποστήριξη από το Υπουργείο εσωτερικών. Μέσα σε λίγους μήνες καλούμαστε να συγκροτήσουμε όλα τα προβλεπόμενα όργανα και τον κανονισμό λειτουργίας τους, περιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, που θα διευκρινίσουν τις ασάφειες των νόμων, των αποφάσεων και των τροπολογιών. Σημαντικοί σταθμοί για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου (που ακόμα εκκρεμούν) αποτελούν: η Κατάρτιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, η ανάθεση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών στους υπαλλήλους, η Οικονομική Διαχείριση και ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, η συγχώνευση των επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων, η λειτουργική ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, η διαχείριση προσωπικού, οι μετατάξεις, κλπ.
Β) Σημαντική επίσης είναι η έλλειψη μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού του Δήμου, κάτι το οποίο θα γίνει όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη μέχρι το φθινόπωρο. Με το Πενταετές Τεχνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα διατυπωθούν, θα μελετηθούν και θα ιεραρχηθούν τα προβλήματα του νέου μας δήμου. Από εκεί και πέρα το Τεχνικό Πρόγραμμα θα καταρτίζεται και θα υποβάλλεται μαζί με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και τον Προϋπολογισμό, αρχικά στην Δημοτική Επιτροπή διαβούλευσης και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Γ) Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η απογραφή των οικονομικών, οπότε δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου μας. Μια αδρή, αλλά ζοφερή εικόνα των οικονομικών μεγεθών περιέγραψε ο αντιδήμαρχος κος Κούτουκας, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνουν έργα με ιδίους πόρους.
Κάθε νοήμων που θα διαβάσει τα παραπάνω επιχειρήματα αντιλαμβάνεται το λόγο για το οποίο το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι απλώς διαχειριστικό. Το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2011 έγινε γρήγορα, αλλά όχι πρόχειρα. Ξεκινά από αφετηριακή βάση με κεντρικό στόχο την εξυγίανση και εξορθολογισμό των παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών του νέου δήμου προς τους πολίτες. Δεν εμπεριέχει κανένα ύποπτο στοιχείο για συμφεροντολογική διαχείριση των κονδυλίων (όπως κατακερματισμό των έργων και την απ’ ευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένους εργολάβους – πρακτικές συνήθεις σε άλλες διοικήσεις). Δε προβλέπεται, αλλά και δεν μπορεί να γίνει δημόσια διαβούλευση (όπως κάποιοι ισχυρίζονται), και κυρίως δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης (και μάλιστα από κάποιους ανεύθυνους που οδήγησαν τον δήμο μας σε οικονομική ασφυξία). Σημαντικό για την επιτυχία του Τεχνικού Προγράμματος αποτελεί η ειλικρίνεια, η εντιμότητα, η εργατικότητα και οι εξειδικευμένες γνώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών έργων, αλλά και η διάθεσή του για τροποποιήσεις αν, όταν και όπου χρειαστούν. Θετικά στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος αποτελούν τα διεκδικούμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, τα οποία σύμφωνα με τον Δημοτικό Σύμβουλο κο Αθανασιάδη ξεπερνούν τα 17.000.000 ευρώ και είναι στο χέρι μας να τα «τρέξουμε» για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου