ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ TSOUNAMI ΣΕ..

Δευτερόλεπτα
ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΑ ΑΧΑΡΙΣΤΟ." Τσούχτρα"

Ζωντανή μουσική 24 ώρες.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Από επιχειρηματίες... φύλακες

Επιχειρηματίες με «όνομα» στην αγορά, δεκάδες υπαλλήλους υπό την εποπτεία τους και ευρύ κύκλο δραστηριοτήτων, εκτίουν σήμερα εναλλακτικές ποινές κοινωφελούς εργασίας για οικονομικά αδικήματα. Για τους περισσότερους ήταν μία λανθασμένη οικονομική επένδυση, μία επιταγή που «έσκασε» ή η αρνητική οικονομική συγκυρία που τους οδήγησε να χρωστούν μικρά ή μεγαλύτερα ποσά σε εφορίες, ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, κ.α.
Μέσα στον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των ατόμων που εκτίουν εναλλακτικές ποινές στις υπηρεσίες των δήμων της Θεσσαλονίκης έχει σχεδόν διπλασιαστεί (150 από 80 το 2010) και κάθε μέρα αυξάνονται οι αιτήσεις που κατατίθενται από καταδικασθέντες επιχειρηματίες, προκειμένου να υπαχθούν σε αυτήν την ευεργετική ρύθμιση.
«Μη νομίζεις ότι χρειάζεται πολύ για να γίνει μία ''στραβή''», λέει στον «ΑτΚ» ο Νίκος Μίχος, πρώην ιδιοκτήτης βιοτεχνίας επίπλων και νυν σχολικός φύλακας στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του δήμου Ευόσμου – Κορδελιού.
Η βιοτεχνία του λειτουργούσε 20 χρόνια και απασχολούσε 23 άτομα. «Αντιμετώπισα ορισμένα οικογενειακά προβλήματα και παραμέλησα την επιχείρηση, προέκυψαν και ορισμένες ακάλυπτες επιταγές και έφτασα στο μηδέν. Καταδικάστηκα σε ποινή 100 μηνών φυλάκισης, εξαγοράσιμη για 30.000 ευρώ. Δεν είχα αυτά τα χρήματα κι έτσι αναγκάστηκα να μπω στη φυλακή», εξηγεί.

Τέσσερις μήνες αργότερα έγινε δεκτή η αίτηση του δικηγόρου του για μετατροπή της ποινής σε κοινωφελή εργασία κι έτσι ξεκίνησε η νέα του ζωή. «Εχουν αλλάξει όλα πλέον. Δουλεύω ένα τετράωρο στο δήμο εκτίοντας την ποινή μου και παράλληλα κοιμάμαι στο σπίτι μου, διατηρώ τις συναναστροφές και -το πιο σημαντικό- βρίσκομαι δίπλα στο παιδί μου. Η εναλλακτική αυτή ποινή μου έδωσε πίσω τη ζωή μου», αναφέρει και συμπληρώνει για άλλη μία φορά πόσο πολύ τον βοήθησαν οι επιμελητές της υπηρεσίας κοινωνικής αρωγής και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ευόσμου – Κορδελιού.

Η ευκαιρία...



Κατηγορούμενος για οικονομικά αδικήματα βρέθηκε πριν από λίγο καιρό και ο 47χρονος εκτελωνιστής Φώτης Ακράνης. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν εξαγοράσιμη έναντι 17.000 ευρώ, αλλά ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να την καταβάλει, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη φυλακή. «Επεσα σε δύσκολες εποχές. Αν ήταν καλύτερα τα οικονομικά μου, θα εξαγόραζα την ποινή, αλλά λόγω της κρίσης μού ήταν αδύνατο να καταβάλω αυτό το ποσό», εξηγεί. Πέρασε ένα μήνα στις φυλακές, δίπλα σε άτομα τα οποία είχαν καταδικαστεί για ίδια ή παρεμφερή αδικήματα. «Οταν μου δόθηκε η ευκαιρία να ενταχθώ στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, την άρπαξα απευθείας. Τώρα απασχολούμαι ως φύλακας στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του δήμου Ευόσμου και σε ένα μεγάλο βαθμό έχω καταφέρει να επιστρέψω στους ρυθμούς της παλιάς μου ζωής. Μου έχει μείνει μία πίκρα από όλη αυτήν την ταλαιπωρία που περνάω, αλλά είμαι πολύ ευγνώμων για τη δυνατότητα που μου δόθηκε», σημειώνει.

Ελκυστική ποινή

Περιγράφοντας το προφίλ της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινωφελιτών, ο επιμελητής κοινωνικής αρωγής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και κλινικός ψυχολόγος Αριστείδης Μωυσιάδης επισημαίνει πως πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες οι οποίοι βρέθηκαν να χρωστούν χρήματα στο Δημόσιο. «Χωρίς αμφιβολία, σημαντικό ρόλο στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων έχει παίξει η οικονομική κρίση, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ολοένα και περισσότερα άτομα να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες», σημειώνει.

Επιπλέον, όπως συμπληρώνει ο Μιχάλης Μαυρής, διδάκτορας Εγκληματολογίας και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Πειραιά, πρόσφατη ρύθμιση της νομοθεσίας αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον καθιστώντας πιο ελκυστική την εναλλακτική αυτή ποινή. «Μέχρι τώρα, ο κοινωφελίτης θα έπρεπε να προσφέρει έργο σε κάποια υπηρεσία για όσο ακριβώς χρονικό διάστημα είχε καταδικαστεί, ενώ τώρα η ποινή θα μετατρέπεται σε ώρες κι έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος καταδικαστεί σε 2 χρόνια φυλάκισης, θα προσφέρει υπηρεσίες για 480 ώρες, δηλαδή περίπου επτά μήνες», σημειώνει.

Δικαίωμα να εκτίσουν εναλλακτική ποινή κοινωφελούς εργασίας έχουν όσα άτομα καταδικάζονται σε ποινές εξαγοράσιμες (έως τρία χρόνια φυλάκισης), με εξαίρεση όσους έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών. Τα άτομα μπορούν να απασχοληθούν σε δημόσιους φορείς, δήμους, νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κ.ά.

«Αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα και τον Πειραιά εκτίουν ποινές κοινωφελούς εργασίας περίπου 300 καταδικασθέντες. Αυτή η εναλλακτική ποινή επιτρέπει στον καταδικασμένο να μην υποστεί τις φθοροποιές επιδράσεις του εγκλεισμού, ενώ παράλληλα δεν αποκόπτεται από το εργασιακό καθεστώς και την οικογενειακή του ζωή», σημειώνει ο κ. Μαυρής.

Από την εργασία των κοινωφελιτών προκύπτει σημαντικό όφελος και για τους ίδιους τους φορείς. «Μέσω αυτής της διαδικασίας ο δήμος μας γλιτώνει αρκετά χρήματα, καθώς καλύπτει σημαντικές ανάγκες του σε τομείς όπως η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολείων», εξηγεί ο Νίκος Λέσκας, υπεύθυνος των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στο δήμο Ευόσμου – Κορδελιού.πηγή:Αγγελιοφόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου