ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ TSOUNAMI ΣΕ..

Δευτερόλεπτα
ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΑ ΑΧΑΡΙΣΤΟ." Τσούχτρα"

Ζωντανή μουσική 24 ώρες.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τα βάρη πέφτουν στους κατοίκους! Αρθρο του Τατιανού Μάγγου.

ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 24% ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ
Σε περίοδο κρίσης και ακρίβειας! Τα βάρη πέφτουν στους κατοίκους!
Του Τατιανού Μάγγου* 4 Απριλίου 2011
Αφιλόξενος γίνεται ο δήμος Θερμαϊκού μετά από τις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Ποιοί άραγε θα προτιμήσουν να επενδύσουν σ’ ένα δήμο που γίνεται ακριβός ενώ δεν παρέχει καλές υπηρεσίες; Ποιοί θα αγοράσουν για παράδειγμα ένα σπίτι όταν θα πληρώνουν περισσότερα από άλλους γειτονικούς δήμους και θα έχουν λιγότερα; (π.χ. κακή ποιότητα νερού, πολλά σκουπίδια, τρύπιους δρόμους, έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας, κ.ά.). Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η πτώση της τιμής των ακινήτων ακόμη περισσότερο από σήμερα. Άρα όσοι έχουν αγοράσει, έχουν ήδη χάσει χρήματα, αφού δεν μπορούν να πουλήσουν π.χ. το σπίτι τους ούτε στην τιμή που το αγόρασαν πριν μερικά χρόνια...

Μνημονιακή πολιτική φαίνεται ότι διακατέχει το δήμαρχο Θερμαϊκού. Όπως ήταν αναμενόμενο κατέφυγε στην εύκολη λύση για να βρει χρήματα: Αύξησε τα δημοτικά τέλη. Η πράξη αυτή καθ’ εαυτή αποτελεί φορομπηχτική πολιτική, χαρακτηρίζεται καθαρά διαχειριστική και αιφνιδιάζει τους κατοίκους που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Η απόφαση πάρθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 15/3/2011 κατά την 6η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού.

Ξεχνά όμως ο δήμαρχος καθώς και όσοι σύμβουλοι ψήφισαν τις αυξήσεις, ότι οι δημότες δεν επιθυμούν διαχειριστές στη διοίκηση, αλλά καινοτόμους και δυναμικούς χειρισμούς για να βγει ο τόπος από τη δικιά του κρίση.

Παράλληλα δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για την απόφαση αυτή που πάρθηκε βιαστικά και άσκεφτα και μάλιστα χωρίς πολλές εξηγήσεις.
Για παράδειγμα υπολογίστηκε το χρέος των ιδιωτών προς το δήμο; Πότε θα εισπραχτούν αυτά τα χρήματα; Πόσες ανείσπραχτες οφειλές υπάρχουν στην ύδρευση; Πόσα και ποιά καταστήματα νοικιάζει ο δήμος και τι ενοίκια πληρώνει στους ιδιοκτήτες τους;

Χωρίς αυτές τις απαντήσεις κάθε αύξηση των τελών είναι πράξη που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των κατοίκων. Η όποια απροθυμία της δημοτικής αρχής για την είσπραξη των οφειλών αποτελεί μικροπολιτική σκοπιμότητα και εξυπηρετεί λίγους. Οι ανείσπραχτες οφειλές αν υπάρχουν θα γίνουν βρόγχος που θα πνίξει την ανάπτυξη του δήμου και στο τέλος θα κληθούν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι να πληρώσουν τα σπασμένα. Μόνο που τότε θα πληρώσουν ακόμη περισσότερα...

Δείξτε με τις πράξεις σας ότι δουλεύετε για το συμφέρον του δήμου.

Μια πρόταση για εξοικονόμηση χρημάτων

Σύντομα θα συσταθούν 4 νομικά πρόσωπα στο δήμο Θερμαϊκού (μια Α.Ε. για τον τουρισμό, ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου για πολιτισμό-αθλητισμό-περιβάλλον, μια δημοτική κοινωφελής επιχείρηση και μια δημοτική επιχείριση για την ύδρευση).
Αυτό σημαίνει 4 προέδρους και 4 αντιπροέδρους έμμισθους τώρα πια, λόγω Καλλικράτη, αφού όλα τα παραπάνω νομικά πρόσωπα θα διαχειρίζονται μεγάλα ποσά. Οι τέσσερις πρόεδροι θα παίρνουν περίπου 1.500 ευρώ το μήνα ο καθένας (και οι αντιπρόεδροι τα μισά των προέδρων, περίπου 750 ευρώ το μήνα) εκτός εάν..., εκτός εάν στη θέση των προέδρων και των αντιπροέδρων μπουν οι αντιδήμαρχοι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και γιατί όχι και ο ίδιος ο δήμαρχος. Τότε δε θα επιτρέπεται να πληρώνονται ούτε για τις συνεδριάσεις, αφού παίρνουν ήδη το μισθό της θέσης τους. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, έχουμε μια σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων της τάξεως των περίπου 10.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή 120.000 ευρώ το χρόνο και 480.000 ευρώ την τετραετία.
Ας αφήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι τις προσωπικές φιλοδοξίες, ας στρωθούν οι αντιδήμαρχοι μαζί με το δήμαρχο στη δουλειά, γιατί δεν υπάρχουν πια τα περιθώρια και ο κόσμος υποφέρει. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί συνάνθρωποί μας αρχίζουν και ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό.
Κάντε λοιπόν οικονομία. Όχι μόνο να αυξάνετε τα δημοτικά τέλη.
Δήμαρχε μην υποκύπτεις στις πιέσεις και γίνε γενναίος. Οι πολίτες θα το εκτιμήσουν.


*Ο Τατιανός Μάγγος είναι εκπαιδευτικός, πρώην Αντιδήμαρχος Θερμαϊκού και πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου